nyári gumi akciókNagyapám már 68 éves, de még mindig a szakmájában dolgozik, azt mondja; ez a hivatás tartja őt életben. Kerítésépítéssel foglalkozik már 50 éve. Az apjától tanulta el a mesterséget és azóta is szenvedélyesen űzi. Én is besegítek neki nyaranta, vagy ha nagyobb munka előtt áll, mert kell egy kis plusz pénz és érdekel is a szakma és szeretnék papám, ha már az ő fia nem vitte tovább ezt a szép hivatást, legalább az unokája ne hagyja kiveszni ezt a családi vállalkozást. Sose akarom mondani, hogy valószínűleg én se fogom tovább vinni, maximum úgy, ha felveszek valakit, aki dolgozok, én pedig csak a munka beszerzésével foglalkozok. Az én álmom amúgy is az, hogy autószerelő leszek, mint édesapám. Úgy látszik, minden második generáció követi csak a felmenőjét a családban, de ha minden vállalkozás megmarad, akkor idővel elég sok téren híres lehet a Kovács név. Most viszont még meg kell dolgoznom a pénzemért nagyfater oldalán.

Múlt héten egy elég nagy rezidencia elé építettük újra a kerítést. Elég nagy meló volt, mert le kellett bontani az előzőt, az pedig nem kis munka. Még az volt a szerencse, hogy nem nyár van, és 32 fokban kell izzadnom. AZ is vigasztalt, hogy a kertben három gyönyörű szép autó állt. Volt egy Audi, Mercédesz és egy Porsche. Szerintem mindegyik 2017 és évjáratú lehetett, bár nem mentem közel hozzájuk, mert a kis vállalkozásunk hitvallása, nem zavarjuk a munkáltató életét.

Teltek múltak a napok, egész jó tempóban haladtunk, szerencsére én még jól bírom a fizikai részét, az öreg, azért elég hamar elkezd pihegni, de hát ez teljesen érthető az ő korában. Épp a bontott törmeléket toltam talicskával a konténerbe, amikor a tulajdonos épp akkor gurult be a Porschével. Megálltam és néztem, ahogy az a gyönyörű szerkezet, végigsuhan előttem. Egy 911-es gép volt, gyönyörű metál fekete. Nem győztem csodálni a járműt, de akkor észrevettem valamit.

Az autón még a téli gumik voltak fennhagyva, pedig már beköszöntött a jó idő, így érdemes lenne kicserélni a rajta lévő abroncsokat. A több éves hagyományt megszegve, beszélgetést kezdeményeztem, ez ügyben. A fickó elég távolság tartó volt és mondta, hogy a gumi garnitúra kicserélése, csak mendemonda, lehúzás. Az autó ugyan úgy jól működik nyáron is téli gumikkal. Ezt nem bírtam szó nélkül hagyni és elkezdtem felvilágosítani, hogy minden gumikeverék máshogy viselkedik különböző hőmérsékleten és aszfaltfelületen. Furcsálltam, de érdeklődéssel hallgatta a mondanivalóm és végül rábólintott, hogy igazam van le kéne cserélni a gumikat, nehogy az autó lássa idővel a kárát.

Kért, hogy ajánljak neki egy oldalt, ahol nyári gumi akciók vannak, mert ahol tud, csak spórol, ezzel megértettem honnan volt pénze a házra és az autókra. Egyből tudtam melyik oldalt ajánlom, amit apám is használ, amikor szezonja van az abroncscserének és be kell rendelni jó nagy adagot. Megmutattam neki a legjobb nyári gumi kereső oldalt. Alig hitt a szemének, hogy mekkora választék tárul elé és milyen pontosan, paraméteresen lehet válogatni a gumik közt. Az áraitól pedig elmorzsolt egy könnycseppet a szeme sarkában, hogyan lehet ennyire alacsonya tartani. Abban kérte még a segítségemet, hogy ha megrendeli, akkor segítek-e neki feltenni, mert közben beszélgettünk és elmondtam az autószerelői ambíciómat. Visszakoztam, mert nem egy Porschén akarok gyakorolni, de mondtam, hogy nem muszáj házhoz rendelnie a gumikat, mert vannak átvételi pontok, ahol fel is szerelik neki és közben leellenőrizheti a gumik minőségét.

Megköszönte a segítségemet és onnantól arany életünk volt nagyapámmal, mert kaptuk a munkánkhoz a folyamatos frissítőket és a finomabbnál finomabb ételeket ebédkor. Örültem, hogy tudtam segíteni és végre ajánlani tudtam valakinek a kedvenc gumidiszkontom. Egy annyira jó szolgáltatásról van szó, hogy nagyobb híre is lehetne, főleg amikor szezonja van a gumi szett lecserélésének.