Bevallom, nem nagyon értek a filmekhez. Szívesen járok moziba, de valahogy soha nem tudtak lekötni az egész estés, mély drámák, vagy a mások szemébe könnyeket csaló, véresen komoly dokumentumfilmek. A popcorn mozi – az a nekem való műfaj, amikor elég, ha csak hátradőlök, és “kikapcsolom az agyam”. Főleg egy kemény munkanap után.

A baj csak az, hogy egy egész napos kerítésépítés után semmi kedvem bemenni egy nagyvárosi moziba, és őszintén szólva pénzem sincs olyan sok, hogy ilyesmire költsem. A letöltésektől alapvetően félek, mert sose lehet tudni, hogy milyen vírusokat szedsz le a filmeddel együtt, amik aztán az életedet is tönkreteszik. Ilyen háttérrel talán érthető, miért nem néztem az utóbbi időben túl sok filmet. Most viszont ez megváltozott.

Ahogy a barátnőmmel összejöttem, úgy jelentek meg az életemben az online filmek is. Ő az egész egyetemet az online filmek mellett élte túl, volt olyan hét, hogy minden este más filmet nézett meg, ráadásul olyanokat, amik még csak néhány hete mentek a moziban. Több online filmes oldalt is ismer, de a kedvence mind közül a mozi.ma, és nekem is ezt mutatta meg először. Mivel más online filmes oldalt nem nagyon ismerek, igazából elég merész kijelentés tőlem azt mondani, hogy a mozi.ma a legjobb mind közül, de őszintén szólva nem tudom, mit lehetne még kihozni egy ehhez hasonló oldalból, ami ennél is több.

Óriási választék, könnyű keresés, és a legjobb, hogy akár kategóriák között is könnyen tudok szűrni. Úgy döntöttem, hogy bepótolom a sokéves lemaradásomat, és az utóbbi 5-10 év nagy mozisikereit fogom végignézni. Aztán eszembe jutott, hogy rengeteg klasszikus is kimaradt az életemből, és valahogy azokat is le kéne darálni. És mindemellett azzal is szembe kellett néznem, hogy lehetséges, hogy egyedül kell mindezt végigcsinálnom, mert a páromat továbbra is az aktuális filmek érdeklik. Hogy lehet ezt megoldani?

Nagyon egyszerűen: heti menetrenddel. Összeültünk és megbeszéltük, hogy minden héten legalább 3 moziestet tartunk, csak kettesben, munka után. Hétfőn, a nehéz hétkezdés után nézünk valamit az utóbbi évekből: nekem az újdonság varázsa miatt lesz felemelő, a páromnak pedig nem kell majd olyan nagyon figyelnie közben, hiszen ő már úgyis látta. A csütörtök az ő napja: megnézünk valamit, amit még csak néhány hete vetítenek a moziban. Szigorúan viszont csak akkor, ha nem rejtett kamerás felvétel, és teljesen jó a kép- és hangminőség. A szombat megint az én napom: megnézünk egy klasszikust, mint a Ponyvaregény, vagy a Keresztapa.

A fő szabályok: ha online filmet nézünk, akkor mindig feliratosan nézzük, eredeti szinkronnal. Klasszikusoknál még egyszer-kétszer belefér a magyar hang is, de csak akkor, ha a ’90-es évek előtt készült a film, mert véleményem szerint akkoriban még tényleg tudták, hogyan kell szinkronizálni. Második szabály: nincs spoiler! Ha a párom tud akármit is a film kimeneteléről, arra még a legkisebb utalást is tilos tenni. Egy “a végén van egy nagy csavar”-szintű elszólás is spoilernek számít már! Harmadik szabály: nincs beszéd filmezés közben. Mindig is utáltunk mindketten úgy filmet nézni, hogy valaki végigkommentálja az egészet. Kevés idegesítőbb dolgot tudok annál, mint mikor valaki folyton megjegyzéseket, vagy kérdéseket tesz fel a film közben ahelyett, hogy csendben nézné tovább, ahogy mindenki más. Negyedik szabály: nasizni kötelező! Nem szeretek úgy filmezni, hogy nem eszek közben valamit. Van, aki ezt barbárságnak tartja, nekem viszont hozzátartozik a filmélményhez a pattogatott kukorica és a kóla, még akkor is, ha otthon, a kanapén ülve nézem a laptopom képernyőjét.

Ez a 4 szabály van tehát egyelőre. Azért fogalmazok így, mert a későbbiekben a tapasztalatok miatt lehet, hogy lesz még 5., 6., de akár 100. szabály is az online filmnézéssel kapcsolatban.

Az utóbbi 2 hétben működött ez az moziestés rendszer. Hétfőnként általában képregényfilmek mennek, főleg Marvel. Múlt csütörtökön megnéztük a Tolkien filmet, szombaton pedig a Keresztapa 2-re került sor. Ami a legjobb az egészben, hogy bár a 2-3 órás filmek miatt később fekszek le aludni, mint egyébként szoktam, mégis kipihentebbnek érzem magam. Miért van ez? Szerintem azért, mert korábban mindig, amikor hazaértem a munkából, valamit csináltam a ház körül: füvet nyírtam, főztem, festettem, takarítottam… tehát fizikai meló után fizikai munkákat végeztem. Most viszont szellemi kikapcsolódást kapok a napom végén, ráadásul mind közül a legegyszerűbbet, hiszen csak feküdnöm kell, nyitva tartanom a szemem, és befogadni az élményt. Egészen más típusú kikapcsolódás ez, és emiatt hálás is vagy a páromnak, hogy behozta az online filmeket az életembe.

A kerítés építés közben is általában 2 dolgon szoktam mostanában gondolkozni. Vagy felidézem, hogy mit láttam előző este, és kérdéseket teszek fel a főszereplők motivációit illetően, esetleg próbálok alternatív befejezéseket gyártani a történethez, vagy azon töprengek, mi legyen a következő film, amit megnézünk. Fogalmam sincs, hogy másnak is járnak-e ilyesmik a fejében, vagy csak nekem, aki az utóbbi évek filmes élményeinek 70%-ából kimaradt.

Ahogy végignézek a mozi.ma kínálatán, azt érzem, hogy nagyon nem kell attól félnem, hogy valaha is kifogyok a néznivalóból. Csak a filmek között is órákig tudok válogatni, és rengeteg olyan alkotást is találok, amikről soha életemben nem hallottam, és mégis felkeltik az érdeklődésemet. És ha az online filmek nem lennének elegek, akkor ott vannak a sorozatok is. Azokkal kicsit jobban állok egyébként, néhány nagyobb címet én is néztem az utóbbi években, de azért azok között is rengeteg van, amit pótolni kéne. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy egy filmet, vagy akár egy sorozatot újra is lehet nézni, akár többször is! Azt hiszem hátralévő éveimre (amiből remélem azért elég sok van még) bőven be tudnám már most is osztani, hogy melyik héten mit nézzek. És ráadásul minden évben százasával jönnek ki az új filmek, amik azonnal mennek is fel online a mozi.ma oldalára.

Azt hiszem a fentiekből tisztán látszik, hogy az online filmek jelentik az új szenvedélyemet, köszönhetően a barátnőm hatásának, és a mozi.ma óriási kínálatának. Minden héten alsó hangon 3 filmet nézünk meg, most még csak kettesben, de felmerült az ötlet, hogy akár egész moziesteket is tarthatnánk, ha vennénk egy nagyobb tévét. A laptop képernyője is jó egyelőre, de szerintem ez a befektetés mindenképp megérné. Persze akkor a barátaink felé is érvényes lenne a 4 legfontosabb szabály, és ugye minél többen vagyunk, annál valószínűbb, hogy valaki valamelyiket megszegi. De azt hiszem a közös filmnézésben már nem csak a film a fontos, hanem a maga a társaság is, úgyhogy talán elnézőek leszünk majd ezzel kapcsolatban.