Egy hosszú, túlórával töltött nap után fáradtan estem haza, és sajnos nem derültem jobb kedvre a látványtól, ami fogadott. Gyönyörű, festett kerítésemet vandálok rongálták meg. A kerítést néhány évvel ezelőtt édesapámmal együtt építettük fel, amikor a hitelből megvásárolt telekre végre sikerült felépítenünk a feleségemmel közös családi fészkünket – a kerítés építést, mintegy koronaként, dolgos kezünk munkája nyomán utoljára hagytuk a munkafolyamatban. Emlékszem, akkor még hol munka mellett, hol szabadságot kivéve dolgoztunk, de az építkezés fáradalmai között is mindig volt valami, amin jóízűen tudtunk nevetni. A kerítés építés is ilyen emlékeket idéz fel bennem.

Éppen ezért a szívem szakad meg, hogy így kell látnom a közös munkánk gyümölcsét: megtépázva, berugdosva, graffitivel lefújva. Amikor megláttam, szóhoz sem tudtam jutni: először düh fogott el, aztán végtelen szomorúság. A rongáló persze nem ismeri a kerítés építés mögött húzódó családi történetet, azt a sok kedves emléket, ami ehhez fűződik. Ettől függetlenül napokig magam alatt voltam, még a munkatársaim is észrevették, hogy valami nincs rendben körülöttem. Meg is kérdezték, mi van a háttérben, én pedig elmeséltem nekik a történetemet.

Ahogyan hallgatták a történteket, egyikük rákérdezett, rendelkezem-e már biztosítással. Még nem, feleltem, amin eléggé elcsodálkoztak. „Pedig nekünk első dolgunk volt a feleségemmel, hogy a közös lakásra biztosítást kössünk, és biztonságban tudjuk a tulajdonunkat” – jegyezte meg az egyik kollégám. És valóban, kézen fekvő ötlet lett volna ezzel kezdeni, de annyi mindennel kellett foglalkoznunk az építkezés és a kialakítások során, hogy ez a lépés elmaradt a részünkről. „Kihez forduljak segítségért? Van valami ötletetek?”  – kérdeztem, és szerencsére nem maradtam segítség nélkül.

Kiderült, hogy egyikőjüknek a Pannonsafe-nél van biztosítása, és nagyon elégedett velük. Utánanéztem, és a weboldalon a pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas lapfülön valóban minden fontos információ fellelhető, amire egy hozzám hasonló laikusnak szüksége lehet az induláshoz, aki még sosem kötött lakásbiztosítást ezelőtt. Ami külön elnyerte a tetszésemet, hogy az engem ért kárhoz hasonló ügyek esetén is fordulhatok hozzájuk segítségért, vagyis: szándékos rongálás okozta károkért is fizet a biztosító. Kollégáim kimondottan dicsérték a biztosító korrekt hozzáállását és a szerződéskötés egyszerű, de nagyszerű folyamatát. Gyakorlatilag minden lépés elintézhető online, de ha elvesznénk a szerződéskötés dzsungelében, a Pannonsafe munkatársai Messengeren is elérhetőek, így rövid chat üzenetben azonnal lehet hozzájuk fordulni segítségért. Online szerződés esetén ráadásul rögtön az ajánlatkészítést követő nap életbe lép a szerződés. Arról persze tájékoztattak, hogy amennyiben ismét károkozás következne be, 15 nap várakozási idővel kell számolnom, amíg a biztosítási káreseményt értékelik.

Ez persze nem tántorított el, nekem megéri 1 napot várni, ha a folyamat végén megvéd a biztosító, és segít az okozott kár elhárításában. Pár nap gondolkodás után megszületett bennem a döntés: szeretném megkötni a biztosítást, így ismét felkerestem a pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas fület, hogy még egyszer átnézzem, minden információm helyes-e, vagy nem tájékoztattak-e félre valahol. Szerencsére nem csalódtam, minden információt könnyen megtaláltam, és néhány kattintással megtörtént a szerződéskötés. Ne szalasszátok el ti sem, higgyétek el, sok fejfájástól megkímélhetitek magatokat!