A férjemmel egy kertvárosi részben lakunk, ami szerencsére egy csendes környék. Pont ezért választottuk ezt, mert elég volt a hosszú évek alatt a belváros folyamatos zaja. Egy kis nyugalmat szerettünk volna, ezért úgy döntöttünk, új lakás után nézünk. A másik nyomós indok az volt, hogy egyre többet került szóba közöttünk a gyerekvállalás. Egyikünk se szerette volna, ha a gyerekeink egy ilyen nyüzsgő és veszélyes környezetben nőnének fel. Mivel a férjem és én is vidékről származunk, mindkettőnknek az volt az egyik szempont, hogy hasonlóan nyugodt környezetben lévő lakást találjunk, mint a gyerekkorunk helyszíne, bár ez teljesen nem volt kivitelezhető. A legjobbnak azt ítéltük volna, ha elköltözünk a mindig zsúfolt fővárosból, de a munka egyikünknek sem engedte meg a költözési lehetőséget.

Ezért elkezdtünk az interneten böngészni a kertvárosi kerületekben eladó lakásokat. Nagyon sokat megnéztünk, és nagyon sok helyen futottunk zsákutcába. Rengeteg csaló akadt, aki úgy hirdette magát, hogy árulja az ingatlanját, közben nem is, vagy pedig szimplán nem is létezett. Hosszas keresgélés után megtaláltuk azt a tökéletes helyet, amelyben ma is lakunk. A környék csendes, a közbiztonság igen jó a helyiek elmondása szerint. Ezért nem is hezitáltunk túlságosan, igyekeztünk mindent elkövetni, hogy a mienk legyen a kis sorházi lakás, amelyben akár egy négyfős család is kényelmesen elfér. Így nem kellett aggódnunk a családalapítás miatt, hogy lesz-e elég helyünk.

A lakás költözhető állapotban volt, aminek nagyon örültünk. Így megkíméltek minket a felújítási munkálatoktól, és az azzal járó rengeteg fáradságtól. Egyedül, amivel muszáj volt valamit kezdenünk, az a kerítés volt. Nagyon rossz állapotú, öreg darab volt, több helyen elkorhadva. Bár a közbiztonság, mint azt említettem, jó volt, én mégsem éreztem magam így biztonságban. Tudtam, hogy bárki könnyűszerrel bejöhet, aki úgy akarja, mindenféle megerőltetés nélkül. Ezért a férjemmel úgy döntöttünk, hogy építünk egy új kerítést. Be is szereztünk minden eszközt és alapanyagot, így bele is kezdhettünk a felújítási munkálatokba.

Ahogy néztük az öreg kerítést, azon nevetgéltünk a férjemmel, hogy olyan foghíjas az egész, mintha egy kezeletlen fogsor lenne, ami sürgős fogpótlásra szorul. Emiatt az építés közben elkezdtük a fogpótlás fajták témáját kivesézni, ha már szóba jött, és mindenki elmondta róla, amit tudott.

Én azzal kezdtem a gondolatmenetet, hogy saját tapasztalat alapján tudom, mennyire költséges egy dolog tud lenni. Anyukámnak sajnos nagyon rossz minőségű fogai vannak, ezért több kihúzott fogát is pótolni kellett. Az pedig nem kevés pénz volt. Emiatt nagyon aggódom én is, hogy örököltem ezt a családi vonás, ezért sosem mulasztom el az éves fogorvosi ellenőrzést, hogy időben csípjük el, ha valami baj lenne. Valamint nagyon fontos a megelőzés. Rendes szájápolás segítségével meg lehet előzni azt, hogy fogpótlásra legyen szükség, ami valljuk be, sokkal egyszerűbb, és kevésbé kellemetlen, és nem mellesleg jóval költséghatékonyabb, mint fogakat pótoltatni.

Azt viszont nem tudtam, miért fontos olyan esetben a fogpótlás, amikor valami miatt ki kellett húzni a beteg fogat, vagy ne adj’ isten, ha kitört. A férjem kisegített a válasszal. Sok mindent tud a fogászatról, mert az egyik legjobb barátja egy fogászati rendelőben dolgozik asszisztensként. Amikor a fog valamilyen okból hiányzik, az a mellette lévő fogakra káros hatással lehet. Ugyanis korábban, amikor még ott volt, támasztékul szolgált, azonban ahogy onnan eltűnt, bedőlhetnek a szomszédos fogak.

Van olyan eset is, amikor sok fog hiányzik. Ezt a szakértők egyfajta rokkantságnak nevezik, tűnjön akármennyire is radikális elnevezésnek. Ha belegondolunk, valójában ez így is van. Ha sok fog hiányzik, akkor nem tudjuk megfelelően megrágni az ételt. Ha nem tudjuk megfelelően megrágni az ételt, akkor “félkész” ételeket küldünk le a gyomrunkba, ami akár emésztési zavarokat is okozhat.

A fogpótlást minden esetben személyre szabottan kell elvégezni, amit a szakember így is fog megtervezni, az alapján, hogy kinek mik az igényei. Ha a páciens már fiatal felnőtt vagy felnőttkorban van, fontos az, hogy minél hamarabb kezdődjön meg a kezelés. Ha erre még sincs lehetőség, az az elsődleges, hogy a szakember biztosítsa, hogy a meglévő, egészséges fogak ne mozduljanak el a helyükről, hiszen akkor a kezelés sokkal hosszadalmasabb és kellemetlenebb lehet. Ezt különböző eszközökkel igyekszik elérni, mint például fogszabályozóval, de lehetnek ezek ideiglenes, kivehető fogpótlások is.

Ez után két lehetőség van. Ha a körülmények ideálisak, akkor a legjobb megoldás az implantálás lehet. Ennek az ára ugyan magasabb, mint a hagyományos hídpótlásnak, de az az előnye, hogy a hiányzó fog melletti fogakat nem kell előkészíteni. A másik esetben, vagyis a hagyományos hídpótlásnál a szomszédos fogakat le kell csiszolni, ami igen nagy mennyiségű fogszövet eltávolításával jár. Ez azért fontos, mert a pótlásnak különböző rétegei vannak, amik bizony nagy helyet igényelnek. Ezt pedig csak csiszolással lehet elérni. Ezekre az előkészített fogakra azután ideiglenes koronák kerülnek. Ezek ugyan esztétikailag nem olyan kielégítőek, mint a végleges változat, de ennek ellenére fontos szerepük van. A végleges megoldás elkészítéséig védik a fogat a különböző mechanikus hatásoktól, ami a páciensnek kellemetlenséget okozhatna.

A híd készülhet fémkerámiából és cirkóniumból is. A fémkerámia esetén a fémvázra kerül egy, a páciens fogának színével megegyező porcelán réteg. A cirkónium az egy esztétikailag megfelelőbb megoldás, de az a hátránya, hogy maximum két fog pótlása esetén lehet csak alkalmazni.

A következő kérdésem az volt a férjemhez, hogy tudja-e vajon, mennyi időt kell várni foghúzás után, hogy a fogpótlásra sok kerülhessen. Erre azt mondta, hogy asszisztens barátja elmondása szerint mindenképp szükséges néhány hét. Ez azért van, mert a lágyszövetek és a csont gyógyulása miatt bekövetkezhet a szövetek zsugorodása. Azonban nem kell aggódni, ez idő alatt lehetőség van ideiglenes megoldásokra is.

Azt hiszem, egyikünk sem gondolta volna, hogy az idő alatt, amíg a kerítésünket építjük fel, a fogpótlás fajtáiról fogunk beszélni. No de ilyen a jó kapcsolat, nem igaz? Ha bármiről lehet beszélgetni. Mivel mindkettőnket érdekelt a téma, ezért észre sem vettük, hogy elszaladt az idő, és hipp – hopp el is készült az új kerítésünk. Nagyon örültem neki, mert így tudtam, hogy nagyobb biztonságban fogom magam érezni esténként, mint a rozzant, öreg kerítéssel, ami nem védett meg senkitől és semmitől.

Nagy szerencse volt, hogy ilyen hamar megcsináltuk ezt a munkát, mert egy hónap múlva kiderült, hogy kisbabát várok. Mindketten nagyon örültünk a férjemmel, és annak is, hogy a családunk egy nyugodt, kertvárosi részben fog lakni. Mivel veszélyeztetett terhes voltam, nem végezhettem nagyon fizikai munkát. Még szerencse, hogy nem a férjemnek kellett egyedül elvégeznie a kerítés felújítását!