A szüleim elhatározták, hogy felújítják a házukat, miután mi, azaz az összes gyerek kiköltözött már, és végre kettesben maradtak. Mi meg közben megbeszéltük a testvéreimmel, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy segítsünk nekik. Egyébként is tök nehéz volt rávenni apát, hogy belemenjen a dologba, ugyanis rettenetesen utál mindenféle változást, azt meg pláne nehezen viseli el, ha ehhez még hosszú időre fel is forgatják az otthonát. Anyának szinte másfél évig kellett rágnia a fülét, hogy valahogy belemenjen a felújításba.

Először azt határozták el, hogy a régi gyerekszobák helyére mit fognak tenni: az enyém például az edzőterem lett, és így végre, mindenki örömére, elkerülhetett valahová a nappaliból a szobabicikli. A nővérem szobája a dolgozószoba lett, az öcsénk szobájából pedig vendégszobát alakítottak ki.

Egyik vasárnapi ebédnél feldobtam az ötletet: miért nem lesznek kicsit merészebbek? Ne csak belülről alakítsák át a házat, rendezzék át, fessék újra, bútorozzák újra, hanem kívülről is. Anyám, amióta az eszemet tudom, folyamatosan panaszkodik például a kerítésre. Mindig is magas öntöttvas kerítést szeretett volna, ehelyett mindig léckerítésünk volt, amit utált. A másik ötlet a nővéremtől jött: miért nem keresnek rá, hogy milyen aktuális lakossági napelem pályázatra van lehetőség. Ők tavaly szereltettek napelemes rendszert a házukra, és nagyon meg vannak elégedve vele.

Mindannyiunknak nagyon tetszett ez az ötlet, apát, akinek környezetmérnök végzettsége van, nem is volt nehéz rábeszélni a napelemre, sőt, kiderült, hogy már többször is gondolkodtak rajta az évek során, csak soha nem volt annyi pénz, és eddig nem igazán volt jó lakossági napelem pályázat, amivel családbarát árakon lehetett volna a napelemes rendszert telepíttetni.

A nővérem is egy szuper kis weboldalról tájékozódott anno, mikor ők intézték maguknak a családdal a napelemet, szóval belinkelte nekünk is, vagyis hát főleg anyáéknak, hogy tudjanak utána olvasni az aktuális lakossági napelem pályázatoknak, meg úgy általában a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó dolgoknak. A http://napelempalyazatok.hu oldallal anya pont ugyanolyan elégedett volt, mint ahogy a nővérem is, tehát értelemszerűen az ezt üzemeltető céggel vették fel a kapcsolatot.

Számomra teljesen új információ volt, hogy magát a napelemes rendszert telepíteni akár egyetlen nap alatt is lehetséges, tulajdonképpen az erre vonatkozó papírmunka igényel hosszabb időt, néha akár több hetet, hónapot is. Esetünkben is így történt, viszonylag sokat kellett várni, míg a hivatalos ügyintézés lefolyt, de szerencsére ebben is segített a cég. Persze, ezt tudtuk előre, fel is tüntették a weboldalon, másképp nem is választották volna őket, a szüleim nagyon utálnak ügyeket intézni.

Végül mindenki meglepetésére a kerítés előtt sokkal felszerelték a napelemes rendszert a tetőre, de a nyár végére a kerítés is elkészült, pont olyan lett mint ahogy anya megálmodta, és nagyon örült, mert a lakossági napelem pályázat révén mindkét dologra volt lehetőségük, másképp választaniuk kellett volna: napelem vagy kerítés.