acetilén palackMikor a lányom a férjével kitalálta, hogy a kertes házukba egy új kutyát szeretnének, én már azonnal gondoltam, hogy ennek nem lesz jó vége. Mivel keveset tudnak az állattartásról, átmentem hozzájuk, és hosszú meséket mondtam arról, hogy hogyan is kell ezt felelősségteljesen intézni. Az első dolog azonban amit hozzájuk megérkezve már az utcáról láttam, hogy a kerítésük nem lesz jó ahhoz, hogy egy nagyobb testű kutyát megállítson, ha az ki akarna jutni az utcára, így azonnal tudtam, hogy ezt meg kell majd oldani.

Szerencsére ők elég kooperatívak voltak mindenben, úgyhogy az elméleti oktatás mellett azt is megbeszéltük, hogy átmegyek egy csendes délután a kerítésüket is felújítani: egyrészről, a hiányzó, vagy lógó fadeszkákat újra vissza kellett rajtuk erősíteni, másrészről a gyengébb, rozsdás illesztésekre egy újrahegesztés is jobban ráfért.

Elő is kapartam ehhez a pincémből a hegesztő felszerelésemet, ami egy gázpalack híján teljes volt. Mivel azonban elég rég volt már használatban, ezért korábbi acetilén palackom már nem volt meg, és mindenképpen újat kellett beszereznem, mielőtt készen lettem volna a munkára: ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy hegeszteni tudjak. A felszerelésem ugyanis lánghegesztés elvén működik, azaz valamilyen éghető gázt kell meggyújtani hozzá, hogy elő tudjam állítani a lángcsóvát, ami a hőt biztosítja. Erre persze használhatnék mást is, de messze az acetilén a legelterjedtebb gáz erre a célra, úgyhogy én is megpróbálok e mellett kitartani.

Azt nem tudtam, honnan fogok gázpalackot szerezni, úgyhogy felhívtam a lányomat – ha már úgyis az ő kerítésüket megyek meghegeszteni, segíthet benne. Ő úgyis jobban ért az internethez, és hamarabb talál egy jó helyet: nekem az egyetlen kritériumom az volt, hogy legfeljebb másnap reggel el tudjak ugorni a palackkért kocsival, és így minél hamarabb munkához tudjak majd látni.

Szerencsére nem is kellett sokáig várnom a visszahívására, már fél óra múlva közölte, hogy csak pár perc volt megtalálnia a legalkalmasabb gázcsere telepet, ahol acetilén palackok árusításával is foglalkoznak, és szívesen látnak engem, hogy vásároljak náluk akár személyesen is. Mivel azt mondta, hogy nekem is tetszeni fog a hely, átküldte elektronikus levélben a címét is, és ajánlotta, hogy nézzem meg.

Ránéztem én is a weboldalukra, ahogy a lányom ajánlotta, és tényleg örömmel tapasztaltam, hogy elég profi cégnek néznek ki, akiknél széles választék van a legkülönbözőbb gázpalack típusokból, így gyanítható, hogy nem ma kezdték az üzletet. Lejegyeztem a címüket és az útvonalat, ahol eljuthatok az acetilén palackomért, és a következő napon már el is mentem érte. Megnyugtattak, hogy minden aggodalmam arról, hogy talán nem lesz raktáron, és hiába fáradok, felesleges volt, mert az ilyen népszerűbb termékekből mindig lehet náluk találni. Bár persze nekem nem ajánlják, hogy otthon hosszabb távol tároljam, hisz az acetilén palack, hasonlóan szinte minden gázpalackoz (talán a háztartásokban a Pb palackot ismerjük leginkább erről a tulajdonságáról) nagyon veszélyes tud lenni, és csak megfelelő körülmények közt lehet elrakni. Ha azonban ezt tudm biztosítani, akkor megéri, hogy egy tartalék legyen nálam, különösen, ha gyakran hegesztek, és szükség lehet rá.

Megnyugtattam őket, hogy bár ismerem az acetilén palackok sajátosságait, nem ez a helyzet, és valószínűleg csak ez az egyedei eset lesz a következő pár évben, amikor szükségem van rá – aztán megvásároltam egy kisebb kiszerelést, és elindultam a lányomhoz.

Az ottani munka az egész napomat elvette, de szükség is volt rá, ha biztonságosan akartam megcsinálni a kerítést, nehogy kiszökjön a kutya. A gázpalack a legjobb szolgálatot tette, nem volt vele semmi problémám, így nagyon megköszöntem a lányomnak, hogy ajánlotta a helyet.

Persze az is igaz, hogy az ember tervez, Isten végez – miután kiderült, hogy jól tudok bánni a hegesztővel, szinte minden ismerősöm elkezdett engem keresni, hogy nem tudok-e véletlenül nekik is segíteni? Így aztán elég hamar végére értem az acetilén palackomnak – pontosan ma, és mivel anno nem fogadtam meg a tanácsot a tartalékról, éppen most indulok vissza ugyanoda, hogy vegyek egy újabb (most már két) palackot.