Sokáig gondolkodtam, hogy mit adhatnék a férjemnek szülinapjára. Már régóta házasok vagyunk, 3 gyerekünk van, egész sokat éltünk egymás mellett. Most lesz 40 éves, és mondhatni, nem tetszik neki ez a szám. Kicsit elcsüggedt, és azt mondta, most nem vágyik ünneplésre. De azért én a régi haverjait meghívtam hozzánk. Vigyáztam rá, hogy többségben legyenek az idősebbek. Egy pár szomszédot is elhívtam, hiszen nagyon jó a lakóközösség. Hogy mindenki nyugodtan ihasson és szórakozhasson, megkértem mindegyik családos embert, hogy a gyerkőcöt hagyják otthon. És a mi gyerekeink pedig a nagyiéknál aludtak. Szerencsére mindenki meg tudta oldani a kis lurkót, így egészen sokan eljöttek. Na de, ne szaladjunk ennyire előre!

A történet ott kezdődik, hogy keresgéltem a neten, hogy vajon milyen ajándékot tudnék neki venni. Elvégre a tavalyi halálcsillagot nehéz überelni! Tehát keresgéltem… mígnem rá nem akadtam az ajandek.varazslo.hu weboldalra. Nem csak arról van szó, hogy sok ajándék van fenn, hanem kategorizálva is vannak az ajándékok, valamint cikkek állnak rendelkezésünkre, amelyek közül mi is válogathatunk. Ott találtam egy cikket, amely szerint egy 40 éves palinak grill felszerelés a legjobb ajándék. A cikkben arról is olvashatunk, hogy hogy működik a grillezés és milyen biztonsági előírásokat kell betartsunk.

A grillezés 150-175 fokon zajlik és az étel csak alulról kap hőt. Azért kell ilyen magas hőfokon grillezni, mivel az ételben lévő cukor 160 fok felett karamellizálódik, és kéreg képződik. Így például a füstölés nem tartozik a grillezés kategóriájába, hiszen ott alacsony hőfokon zajlik a sütés. A grillezéshez nem kell Gordon Ramsay-nek lenni, kezdőként is finomat tudunk sütni, ha odafigyelünk pár dologra. A grillezést mangálozásnak is szokták nevezni. Grillezni nem csak húst lehet, hanem halat, zöldséget is gyümölcsöt is szabad. Még a kürtöskalács is grillezéssel készül.

Ma már újra divatba jött a kemence építés. A kemencés sütés is egy fajtája a grillezésnek. Egy kemence ugyanúgy alkalmas gyümölcs aszalásra, tésztasütésre és zöldségek párolására. Néhány helyen Broiller is van. A Broillernél a hő felülről érkezik, nem alulról, és infravörös tartományban sugározza ki a hőt. Bár a sütés lassúbb, egyenletesebb eredményt kapunk. Olyasmi, mint a barbecue élmény, amikor is szaftosabb, lágyabb és omlósabb húsokat kapunk eredményül. A roasting is elég népszerű, ilyenkor nyárson helyezzük el a húst, az ételt.

A legnépszerűbb azonban mégis az, amikor az ételt grill tálcára vagy grill rácsra helyezzük és alulról kapja a hőt. A berendezés nyitott is meg zárt is lehet. Ha lefedhető, az jobb, mivel a párolás miatt így puhább és zamatosabb grill ételt kapunk. Vannak mobil grillek is, amelyek tök jók teraszos bulikra, balkonokra, vagy kempingezéshez. Ezek közül a legnépszerűbb a gömb grill, amely fedett és nyitott grillként is használható. Itthon a faszenes grillezők a legkedveltebbek. Igaz, ehhez gyakorlat is kell, de olyan finomat lehet vele sütni, hogy már emiatt megéri! A gázzal működő grillsütővel már a konyhában is működhetünk, így nem csak nyáron tudunk grillezni. De az igazi ínyenc emberek a faszén füstjének aromáját keresik, úgyhogy én is a faszén mellett döntöttem!

Amit választottam, az egy faszenes kerti asztali grill FZG 1000. Azért jó ez a típus, mert kicsi és praktikus, gíy nem igényes az előtti és utáni kezelés. A tűztér 35,5 cm-e elég egy kis rokoni vagy baráti társaságnak. Van rács és fedél is. És hogy mennyibe kerül? 5220 forint. Nem, nem írtam el, én se hittem el, hogy ilyen olcsó. Úgy gondoltam, hogy egy kezdőnek ez tökéletes, hiszen nagyon finom faszenes grill ételt tud majd vele csinálni, és ha nagyon megtetszik neki, akkor esetleg kap egy nagyobbat, vagy ebből még egyet, hogy többet is tudjunk sütni egyszerre. A szállítási költséggel együtt se volt sok és meglepően hamar kiszállították.

A férjem nagyon meglepődött az ajándéka láttán és ki is próbálta. Már elsőre nagyon finom húst sütött, úgyhogy azt hiszem, ez a szülinap is nagyon jól sikerült! Mostantól nálunk minden hónapba grillparty lesz!