Lehet valaki bármilyen virtuóz séf, aki ismeri az összes különleges technikát, aki a textúrákkal, ízekkel, savakkal úgy játszik, mintha ez lenne a világ legegyszerűbb és leginkább magától értetődő dolga, ha nem a megfelelő alapanyagokkal dolgozik, bizony az étel sem lesz olyan, amilyet esetlegesen megálmodott.

Ahhoz, hogy az alapanyagok biztonságosan tárolhatók legyenek, illetve sokáig megőrizzék minden értéküket, ízüket, zamatukat, szükség van arra, hogy a raktártechnika szempontjából is kifogástalan legyen számukra a közeg. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készülnek a polcok, mennyire zsúfoljuk össze a tárolt alapanyagokat, s az sem, hogy a tisztántartása mennyire nehézkes. Ha nem jól helyezzük el a polcainkat, vagy nem a megfelelő anyagból, jó minőségben készülnek el, könnyen hathatnak negatívan az esetenként kifejezetten nemes alapanyagokra.

Nemrég újították fel a kedvenc éttermemet, amelynek az üzletvezetőjével relatíve jó kapcsolatban vagyunk – minden törzsvendéggel igyekszik időnként elbeszélgetni, ezzel is erősítve a vendéglő családiasságát. Ő mesélte, hogy nem is olyan régen raktártechnika szempontjából teljesen felújították a helyet, mivel sajnos az addig használt polcrendszer már olyan rozsdás volt, hogy nem lehetett biztonságosan, felelősséggel ott tárolni a különféle élelmiszereket.

Azt mondta, a RackingLog raktározási rendszerére esett a választásuk, mivel ez több szempontból is praktikus volt a számukra. Elmondta, akármennyire is félreeső, s a „nyilvánosság” nem szembesül a raktárukkal, szerette volna minél esztétikusabban megoldani a tárolást, de az is fontos volt, hogy ezúttal ne kelljen a korrodálódás miatt bosszankodniuk. Sikerült egy olyan festett acél rendszert kiválasztaniuk, amelyhez még megfelelő világítás is társul – mint mondta, ez nagyon hasznos tud lenni olyankor, amikor rohannak a munkatársai, s adott esetben nem veszik észre valamelyik alapanyagon, hogy hibás, neadjisten már romlott, elszíneződött.

Annyira kíváncsivá tett a lelkesedése, hogy megnéztem magamnak, mit is tudnak ezek a polcrendszerek. Mondjuk engem a raktártechnika abszolút kívülállóként foglalkoztat csak, sosem lehet tudni, mikor lesz majd szükségem ilyen irányú tájékozottságra. Modernebb lakásokban amúgy könyvek tárolására is megfelelő egy szép kivitelű salgó polc, vagy rozsdamentes acél polc, egyre gyakoribb, hogy nem csak a fa és a kárpit jelenik meg a lakberendezésben, hanem esztétikus, karcsú fémtárgyak – ezek a polcok is éppen ilyenek, s emellett rendkívül strapabíróak is. Már egy ideje fontolgatom, hogy kicsit újra kellene gondolnom a lakásom bútorzatát, kissé szürkének és egyhangúnak találom a mostanit, talán ez lehet az egyik olyan irány, amely felé elindulhatok majd.

Visszatérve az étteremre, nagyon pozitívak a tapasztalataik az új polcokkal. Nagyon higiénikusnak bizonyultak, könnyű a takarításuk, s a cég szakemberei ügyeltek arra is, hogy minél biztonságosabban legyenek felszerelve. Azt mondta az üzletvezető, nemrég az egyik beszállítója is megszemlélte az új berendezést, s elkérte a cég elérhetőségét, hogy a saját telephelyét velük szedesse ráncba egy kicsit.