ausztriai munkákÉrdekes szokása az embernek, hogy a saját területét folyamatosan kijelöli. Az emberek többsége rendre kerítéssel veszi körbe birtokát, hogy mindenki lássa, hogy az már az ő területe. Ráadásul a kerítés azt az illúziót is kelti, hogy megvéd minket. Érdekes dolog ez, mert egy keleti tanítás szerint, elég csak a kaput megépíteni, hisz a kerítés úgy sem fogja távol tartani azt, aki rossz úton jár, és be akar törni hozzánk, aki viszont becsületes, és jó szándékkal jön hozzánk, az meg úgy is a kapun megy be akár van falunk, akár nincs. Ha végig gondoljuk, elég sok igazság van benne.

Persze ez a fajta hozzáállás nagyobb léptékben mérve is tetten érhető. Nem is olyan régen, még szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki külföldre utazgasson fél évekre és abból éljen így dolgozzon. Az országhatár egyfajta kerítésként viselkedett, vagy legalább is az itt lakók többsége így gondolta. Mára azonban már kezd megváltozni ez a nézet. Egyre többen szeretnék kipróbálni, hogy milyen az élet, milyen a munka kis hazánkon kívül. Van, aki egyedül vág neki az ismeretlennek, van olyan is, aki többed magával, barátokkal együtt indul felfedező útra, és természetesen előfordulnak olyanok is, akik profi szakértők segítségét kérik a megfelelő hely megtalálásához.

Manapság az egyik legnépszerűbb hely, ahova idénymunkára járnak az emberek, Ausztria. Részben nincs is messze, másrészt elég jól is megfizetik a munkásokat, így aztán nem kell túl nagy áldozatokat hozni azért, hogy jól kereshessünk. Az ausztriai munkák között is van olyan, ami jobb és van olyan, ami rosszabb. Ez persze sok mindentől függ, hiszen mindenki mást preferál. Azonban vannak olyan általános igények, amik mindenki számára fontosak. Ilyen például a megfelelő fizetés, elvégre is minek utazna az ember annyit és lenne távol barátoktól, családtól, ha igazából ugyan annyit keres, mintha mind ezt a sok lemondást nem vállalta volna be. Emellett a munkahelyi légkör is elég fontos. Senki nem szeretné fél éven keresztül minden napját olyan emberekkel tölteni, akikkel nem jön ki jól. A helyszín, szállás is sokat számíthat, ha arról beszélünk, hogy ki mennyire érzi jól magát, illetve ami még fontos, az a munka típusa, és a munkaidő. Nyilván nem gyakran találkozni olyan emberrel, aki napi 14-16 órát is hajlandó dolgozni, csak azért, hogy többet keressen, hiszen az ilyen megerőltető munka az egészségre is káros hatással van, az pedig megfizethetetlen. Persze ki tudhatná előre, hogy milyen emberekkel fog együtt dolgozni, illetve azt, hogy milyen lesz a szállás, vagy hasonlók. Általában az ilyen dolgok csak akkor derülnek ki, amikor már kint van a dolgozó és munkába állt. Ilyenkor aztán jön a kérdés, hogy tűrjön-e az ember, vagy inkább hagyjon ott csapot, papot és keressen másik állást, esetleg próbáljon meg a főnökökből változtatást kicsikarni. Akár melyik opció mellett is döntünk, fel kell készülnünk, hogy sok macerával fog járni. Persze sokat segíthet, ha az ember nem egyedül kénytelen végig szenvedni ezeket a dolgokat, hanem ott áll mellette egy barátja vagy épp van mögötte egy csapat, akik segítenek a szorult helyzetben is.

A barátok előnyeit azt hiszem, hogy nem kell részleteznem. Kevésbé egyértelmű talán egy munkaközvetítő csoport haszna. Ha már Ausztria, én tudok egy jó csapatot, akik segítenek azoknak akik, német földön szeretnének boldogulni. A Tiroli Álláskereső rendszere pedig mindenképpen említésre méltó. Az ő munkájuk abból áll, hogy a jelentkezőket letesztelik, hogy legalább alapszinten képesek –e németül kommunikálni. Azoknak, akik átmennek a rostán készítenek egy profi önéletrajzot, és megpályáztatják őket a különböző cégeknél. Így a vállalkozó szellemű kalandornak nincs más dolga, mint válogatni a pályázat nyomán beérkező jobbnál jobb lehetőségek közül. Ráadásul a segítség nem áll meg ennyiben. Természetesen a szerződés ideje alatt, ha bármi gondunk támad a külföldi munkával, akkor díjmentesen segítenek elintézni azt. Legyen szó arról, hogy jogi orvoslat keresésében kell segíteni, vagy új munkahelyet kell találni. Ráadásul minimális összeg fejében kapjuk ezt a biztonságot, ami garantálva is van. Ugyanis, ha nem kapunk olyan ajánlatot 2 hétig, ami megfelelne a szerződésben foglalt, általunk elvárt munkának, akkor vissza fizetik a pénzünket. Így aztán tökéletesen biztosak lehetünk abban, hogy nem bánjuk meg a döntésünket, ha rájuk bízzuk ügyünket.

A kerítés tehát maradjon csak design elem, válasszunk belőle szépet, ami megfelel a szánk ízlésének, és ne hagyjuk, hogy akár a valóságban, akár az elménkben létező falak gátoljanak minket terveink megvalósításában. A világ nyitva áll előttünk, már csak tapasztalatszerzésnek is jó körülnézni egy kicsit, hátha még ilyen jó feltételek mellett kapunk segítséget a siker eléréséhez.